Fugle, flora og fortidsminder
Öland 29 maj – 2 juni 2024
Den svenske ø, Öland, er vidt berømt for sine mange spændende fugle, en overflod af prægtige orkideer og velbevarede fortidsminder. Det bedste tidspunkt for orkideer er månedsskiftet maj/juni, og det er samtidig et rigtigt godt tidspunkt for de mere specielle fugle og deciderede sjældenheder.
Der vil naturligvis være mest fokus på fuglene, men det er så heldigt, at mange af de spændende naturområder rummer både fortidsminder, spændende fugle og mængder af spændende orkideer og andre planter, så der vil også blive rig lejlighed til nærstudier af floraen. Med på turen har vi Flemming, som ved alt om diverse fortidsminder på øen, og Else Marie Jespersen som har rigtig godt styr på diverse planter.
Vores base bliver forskningsstationen Station Linné nær Färjestaden centralt på øen, og vi vil bruge længst tid på den naturmæssigt mest interessante sydlige del af øen med bl.a. Ottenby Fuglestation, Ottenbylund og den sydlige odde med strandenge, åben kyst og det markante fyr Lange Jan.
Den sydlige del af Öland præges af kalkstensletten Store Alvaret, som er på UNESCO’s liste over Verdensnaturarv. Her er der store muligheder for at studere såvel fugle som blomster mens Hedehøgen vil holde øje med os. Programmet finplanlægges som sædvanlig undervejs afhængig af vind og vejr, og hvad der bliver set af spændende fugle rundt omkring, men nogle af de lokaliteter vi skal besøge vil være følgende:
Halltorps Naturreservat: Stort område med løvenge og urgammel egeskov. Her er der mulighed for at se den sjældne Fruesko i blomst og adskillige andre flotte vækster. Store chancer for flere forskellige spættearter samt et væld af småfugle. Måske er vi også heldige på insektfronten, for der findes både Eghjort og Egebuk på lokaliteten.
Ismanstorps Borg: Den bedst bevarede af øens i alt 11 tilflugtsborge fra jernalder og vikingetid. Vi vandrer gennem tæt urskov (af en udmærket sti), og foran os åbenbarer sig en stor lysning, hvor borgen indtager den centrale placering. Den vil Flemming Rieck fortælle om, mens rovfugle, sangfugle og andre vingede væsner supplerer oplevelsen. Hele lysningen er fyldt med orkideer med Flueblomst (den skal vi lede efter for at få øje på den – men den er der), Skov Gøgelilje, Bakkegøgeurt (Krutbrännare) m.fl. Der bliver nok at se på.
Sandby Borg: Den eneste af øens borge, som ligger ved kysten. Her har Kalmar Läns Museum i en årrække gennemført arkæologiske udgravninger, som har afsløret en skrækindjagende historie. Den vil Flemming berette om. På vej ned til borgen, som ligger på øens østlige side, kører vi ad en primitiv vej med masser af fugle og blomster. Med lidt held ser vi områder med Hyldegøgeurt, som er kendetegnet ved, at fremstå med enten rødlige eller hvidgule blomster – i Sverige kaldes de Adam og Eva. Kyststrækningen ud for Sandby Borg er rig på vade- og havfugle. Det er en win-win-win-situation.
Beijershamn: En af Ölands fornemste fuglelokaliteter. Her er der registreret ca. 250 forskellige fuglearter med såvel hav-, som vade-, eng-, krat- og skovfugle. Lokaliteten er især kendt som en sublim vadefuglelokalitet, men også fx Karmindompap, Vendehals, og en lang række andre småfugle registreres hyppigt her. Der er rigtig gode muligheder for at få suppleret artslisten her.
Alvaret er et stort og meget spændende naturområde både, hvad angår fugle og fauna, bl.a. med Høgesanger, Hedehøg og mange unikke plantearter.
Ottenby Fuglestation ligger på sydspidsen af øen, og her kan alt ske i træktiden. Der ringmærkes småfugle, som fanges i spejlnet, og vi går en tur rundt med ringmærkerne og ser, hvordan det foregår. Laguner, revler, krat og enge på odden byder desuden på mange forskellige arter.
Ottenbylund er bl.a. kendt for Hvidhalset Fluesnapper, Pirol og Lundsanger og det er under alle omstændigheder en stor oplevelse at gå rundt i den gamle egeskov her, hvor fuglesangen er på sit højeste.
Öland er spækket med små og større naturreservater, så der bliver ikke meget tid til lediggang. Her skal blot nævnes én yderligere aktivitet, som sent vil gå i glemmebogen, hvis vejret arter sig. Vi skal på nattur ind på Alvaret nær Kastlösa. Her er der stor sandsynlighed for både at høre og se Natravn, hvilket er en ganske speciel oplevelse. Mens vi venter på, at Natravnenes leg skal starte, kan vi lytte til Nattergalens sang ledsaget af Skovsneppens knorten og pisten samt evt. Engsnarrens særegne sang.
Som det fremgår, er der nærmest ingen grænser for, hvilke sjældenheder, der kan dukke op på dette tidspunkt af året. De almindelige lokale ynglefugle er spændende nok i sig selv og inkluderer bl.a. Lille Fluesnapper, Hvidhalset Fluesnapper, Høgesanger, Lundsanger, Hedehøg, Engsnarre, Karmindompap og Pirol. Samtidig er det træksæson for de højarktiske vadefugle som fx Krumnæbbet Ryle, Odinshane og Kærløber o.m.a., som her ses i deres smukke friske yngledragt.
Morgenmad og aftensmad er inkluderet i prisen. Medbring selv brød/ pålæg eller andet til frokost/ madpakker. Så vidt vejret tillader bliver der feltaktivitet fra solopgang (måske lidt før) til solnedgang (nogle dage også senere), så I skal nok blive mætte både af mad og indtryk. Som udgangspunkt indtages morgen- og aftensmad på stationen, og der bliver en tidlig morgentur hver dag inden morgenmaden og evt. en aftentur efter aftensmaden. Mellem morgenmad og aftensmad er vi i felten, og frokosten indtages enten som medbragt madpakke i felten, eller på en cafe/ restaurant undervejs. Man er fuldstændig fri til at koble sig til/ fra på de enkelte dele – det er jo en af fordelene ved at turen foregår i privatbiler.
Der er eget toilet og bad på alle værelserne, og vi har fri adgang til køkkenfaciliteter og et stort fællesrum.
Turen foregår i privatbiler, og vi mødes på Öland onsdag kl. 18. Når holdet er sat, bliver der mulighed for at arrangere samkørsel til/ fra Öland, og ellers ser vi på mulighederne for samkørsel undervejs fra tur til tur. Vi slutter efter frokost søndag.
Prisen er 5.000 kr./ person i dobbeltværelse. Enkeltværelse koster 5.600 kr. Tilmelding efter først-til-mølle-princippet og senest 1/4 2024 til fuglekurser@fuglekurser.dk, betaling snarest derefter på konto 3409 12703961.
Vi glæder os til at se jer 😊
Else Marie Jespersen (botanik)
Flemming Rieck (fortidsminder)
Jan Kiel, fuglekurser.dk, (fugle (og alt det organisatoriske))
Kommentarer fra tidligere ture:
Vi vil gerne sige jer alle tak for en fantastisk tur.
Til dig, Jan, for et godt og kompromisløst gennemført program. Så gi´r det bonus. Næsten 140 arter med sjældenheder som sørgedue, med opvisninger som fritsiddende syngende høgesanger hver gang, vi nærmede os, med odinshane pilende rundt i strandsø, naturligvis hr. og fru, så vi kunne se de 2 køns dragter, med ædende hedehøghun og kurtiserende han plus 5 andre rovfugle til frokost i det grønne, med hvepsevåge i rygklappende parringsflugt, og jeg kunne blive ved. På turene kunne man overhovedet ikke mærke, at det var din første egentlige fugletur til Øland. Godt gået.
Til dig, Flemming, for en fin gennemgang af borgene på øen fra romersk jernalder til middelalder. En stor gevinst at have en garvet arkæolog med på sådan en tur, nu også som orkideekspert. Kan det blive bedre?
Til alle I andre: Tak for god ro og orden, ingen slinger i valsen eller brokken i krogene og ikke mindst, tak for den åbenhed, sociale imødekommenhed og humoristiske tilgang, der gjorde turen til en fornøjelse.
…
Vi nød turen rigtig meget og synes vi blev begavede på alle måder – med godt selskab, godt vejr, smukke blomster, spændende beretninger om borgene, gode fugle og godt turlederskab.
…
Nu har jeg fået sovet ud så nu er der tid til at takke alle for turen.
En skøn tur og søde mennesker der var tolerante over for at ikke alle skulle med hver nat😏
…
Vi håber at vi alle mødes igen til en ny spændende fugletur.